Twój Internetowy Kompas
Tradycja wytwarzania bułgarskiego wina sięga czasów starożytnych, gdy ziemie tego kraju należały do Traków. Od czasu utworzenia stanu Bułgarskiego w VIII w. tradycja jest podtrzymywana i kontynuowana przez Bułgarów. Bułgarskie wina znane są z unikalnych właściwości smakowych, dzięki czemu stanowią silną konkurencję dla największych producentów tego trunku na świecie. Wina bułgarskie podobnie jak włoskie, francuskie czy hiszpańskie, wspaniały smak i aromat zawdzięczają specyficznemu klimatowi, charakterystyce geograficznej oraz tradycji kultywacji winogron sięgającej tysięcy lat wstecz.
Podobnie jak we Francji, Hiszpanii czy we Włoszech, turyści spędzający wczasy w Bułgarii mogą zwiedzić większą część regionów kraju, w każdym z nich testując różne rodzaje wina pochodzące z lokalnych odmian winogron. Do najważniejszych odmian winorośli, charakteryzującej poszczególne obszary Bułgarii należą:
Jedyne muzeum wina na Półwyspie Bałkańskim w którym można spróbować wymienionych odmian wina, znajduje się w miejscowości Pleven, w uroczym parku Laylaka, w pobliżu tamy Totlebenov.
Muzeum zostało otwarte w 2008 roku i zostało umiejscowione w jednej z jaskiń parku Kaylaka. Nie bez powodu wybrano Pleven jako miejsce dla muzeum – miasto ma długą tradycję i jest jednym z największych centrów przemysłu winnego w Bułgarii. Było pierwszym miastem w którym otwarto państwową uczelnię w 1890 roku. w której kształcili się specjaliści z dziedziny uprawy winorośli i wytwarzania wina, a w 1902 r. otwarto tu Krajowy Instytut Wina.
Architektura muzeum jest imponująca. Naturalna jaskinia została przebudowana na kształt krzyża. W historycznej części jaskini można podziwiać przedmioty i rysunki połączone z historią produkcji wina oraz specyfikację technologii wykorzystywanej do produkcji w różnych regionach kraju. Ponadto muzum wypełniają beczki, pojemniki w przeszłości wykorzystywane w produkcji, rogi i pozostałe naczynia, które służyły do spożywania wina.
Jako część wycieczki po muzeum goście mogą spróbować najważniejszych produktów, a także nauczyć się rozpoznawać poszczególne typy win na krótkim kursie z udziałem someliera. Podczas degustacji, goście poznają interesujące i użyteczne fakty, np. jak poprawnie trzymać szklankę, jak dopasować wino do potrawy, czego należy szukać w kolorze, aromacie, smaku i posmaku testowanych win. Kolekcja muzeum zawiera m.in wina datowane na 30-90 lat oraz prawie 6000 butelek współczesnych win z różnych regionów i od różnych producentów.
Kontynuując przeglądanie tej strony, zgadzasz się na przechowywanie i stosowanie plików cookies więcej informacji
Strona korzysta z informacji zapisanych za pomocą plików cookies ("ciasteczka"), które pozwalają zwiększać Twoją wygodę korzystania ze strony np. pamiętają Twój login lub zapisują statystyki. Z plików cookies mogą także w przyszłości korzystać współpracujący ze stroną reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące plików cookies. Dla Twojej wygody założyliśmy, że zgadzasz się z tym, że cookies są włączone, ale zawsze możesz wyłączyć tę opcję w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie ze strony bez zmiany ustawień dotyczących plików cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci komputera. Więcej informacji można znaleźć na stronie Polityka prywatności.
Leave a Reply